Strava

Zoznam povolených a zakázaných potravín v jednotlivých fázach diéty:

Povolené potraviny v 1. fáze

Mäso:

Povolené Zakázané
teľacie rezne vysoká roštenka
konské mäso jahňacina
králik hovädzí bôčik
teľacia pečeň hovädzie rebierka
sviečková bravčové mäso
nízka roštenka
mletý steak (max. 10% tuku)
hovädzí steak
teľacie rebierka (bez kože)

Droby:

PovolenéZakázané

teľacie obličky hovädzí jazyk
teľací jazyk
jahňací jazyk
teľacia pečeň
kuracia pečeň

Hydina:

Povolené Zakázané
bažant hus
holub kačica
morka
kura
jarabica
perlička
prepelica
pštros

*Hydina sa konzumuje bez kože.

Údeniny:

Povolené Zakázané
bravčová šunka (nízkotučná) surová šunka
morčacia šunka údená šunka
kuracia šunka
sušené mäso z Grisons**

*Šunky nesmú obsahovať múku alebo zemiakový škrob.

**Sušené mäso z Grisons je na vzduchu sušené mäso, vyrábané vo Švajčiarsku. Jeho obdobou je talianska Brasaola.

Vajcia:

Povolené Zakázané
Slepačie vajcia
Prepeličie vajcia

Mliečne výrobky:

Povolené Zakázané
odstredené mlieko tvrdé syry
nízkotučný tvaroh všetky výrobky z plnotučného mlieka
nizkotučné tvarohové syry
nízkotučný jogurt*
nízkotučný tavený syr
homogenizované tvarohy bez tuku

*Jogurty majú byť biele alebo ochutené sladidlom

Ryby:

Povolené Zakázané
Parmice pruhovaná Makrela v horčici
Treska tmavá Sardinky v oleji
Pražma zlatá Tuniak v oleji
Treska obecná
Hoplostethus atlanticus
Halibut
Halibut údený
Morský vlk
Platesa limanda
Losos
Losos údený
Treska jednoškvrnná
Makrela
Treska merlan
Mečiar obyčajný
Merlúza európska
Raje
Sardinka
Solea – morský jazyk
Ostriež morský
Surimi
Parmica šedá
Tuniak
Tuniak vo vlastnej šťave
Kambala veľká

Morské plody:

Povolené
surmovky
kalmáre
srdcovky (ävongole)
prílipky
Mušle Svätého Jakuba
kraby
krevety
krevety riečne
krevety obrie
langusty
ustrice
homáre
langustína – malý morský rak
slávka jedlá
ježovka
osmonohy (chobotnice)
sépia
rak

Na začiatok strany

Povolená zelenina v 2. fáze

Povolené Zakázané
baklažán avokádo
biela kapusta fazuľa
mangold bôb
brokolica cícer
ružičkový kel hrášok
cibuľa kukurica
cuketa ryža
čakanka šošovica
červená kapusta hrášok
tekvica zemiaky
zelená kapusta
karfiol
kaleráb
fenikel
uhorka
paprika
hríby
rajčiny
pór
reďkovka
šalát
zeler
sójové klíčky
špargľa
špenát
Tolerované*
repa
mrkva

*Len v obmedzenom množstve

Na začiatok strany

Povolené potraviny v 3. fáze

Ovocie (jedna porcia denne):

broskynebanány

Povolené Zakázané
černice čerešne
grapefruit súšené ovocie
hrušky hrozienka
jablká arašídy
jahody kešu oriešky
klementínky lieskové orechy
maliny mandle
mandarínky pistácie
marhule vlašské orechy
nektarínky
melón cukrový
melón vodný
pomaranče
slivky

Pečivo (2 krajce denne):

Povolené Zakázané
celozrnný chlieb biely chlieb
ražný chlieb bagety, rožky, žemle, …

Syry (40 g denne):

Povolené Zakázané
Beaufort Brie
Comté Camembert
Eidam Roquefort
Ementál kozie syry
Gouda mäkké syry
Mimolette
Tomme de Savoie
syry tvrdé a polotvrdé
tavené syry

Potraviny z obsahom škrobu (2 porcie týždenne):

Povolené Zakázané
bulgur hranolky
červená a biela fazuľa chipsy
zelená fazuľka
varené pšeničné zrná
hrach
sušený hrach
krupica
cestoviny
polenta
šošovica
zelený hrášok
ryža * (iba príležitostne)
zemiaky ** (iba príležitostne)

* Uprednostniť treba naturálnu ryžu. Smie sa skonzumovať 150 gramov bielej a 220 gramov naturálnej ryže denne (váži sa po uvarení).
** Zemiaky treba variť v šupke alebo piecť v alobale bez pridania tukov.
Na začiatok strany